Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

encyklopedia:piwa:amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar [2018/05/04 10:23]
encyklopedia:piwa:amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar [2019/11/14 12:52] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Amber - Po Godzinach Saison Na Madagaskar ======
  
 +Browar Amber, Bielkówko, Gregorkiewicza 1, 83-050 Kolbudy. ​
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar.jpg?​nolink|}}
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar_2.jpg?​nolink|}}
 +
 +//Piwo górnej fermentacji,​ wielozbożowe,​ niefiltrowane,​ pasteryzowane.\\
 +\\
 +Styl: Saison.\\
 +\\
 +Edycja limitowana. Uwarzono 200 hektolitrów.\\
 +\\
 +Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych,​ słód jasny jęczmienny,​ słód pszeniczny, słód żytni i orkiszowy; aframon madagaskarski,​ skórki pomarańczy,​ chmiele: Citra, Chinook, trawa cytrynowa, skórki cytryny, i bergamotki, kolendra, drożdże górnej fermentacji Wyeast 3711 French Saison.//
 +
 +Zawartość:​ alkoholu - 5,1% obj., ekstraktu - 12,1%wag. Warka do 08.12.2017r.
 +
 +Kolor herbaty z cytryną. Mocno zamglony. Na dnie butelki zebrało się sporo osadu. Po dolaniu, gdy w szklance znalazło się więcej osadów kolor stał się niemal mleczny i jakby gęsty.
 +
 +Piana biała, wysoka, dość szybko opadła do milimetrowej warstewki. Szkło ubrudziła nieregularnie,​ choć ubytki zaznaczała wyraźnymi kręgami.
 +
 +Nasycenie średnie wyższe. Szczypanie w język jest wyczuwalne, ale nie nachalne.
 +
 +Zapach słodowo - cytrusowy. Cytryna i pomarańcza wiodą prym. Do tego kolendra i bananowe zwieńczenie. Dla mnie jeden z ładniejszych zapachów pszenicznych piw, jakie miałem okazję próbować.
 +
 +Smak lekko kwaskowy. Banan uzupełniony pomarańczą oraz dobrze skomponowanymi słodami, przy czym nie można o piwie powiedzieć,​ że jest słodkie. Żyto wchodzące w skład daje przyjemny posmaczek chlebka na podniebieniu. Goryczka niezbyt intensywna, ale trwała. Po dolaniu i ogrzaniu w smaku pojawiło się więcej banana i odrobinę więcej goryczki.
 +
 +Jestem bardzo mile zaskoczony tym piwkiem. Po pierwsze kompozycja, która się udała wyjątkowo. Po drugie żadnej wodnistości i chemicznych naleciałości. Po trzecie wreszcie kwaskowatość charakterystyczna dla tego rodzaju piw nie była głównym akcentem, ale raczej jego uzupełnieniem. Polecam szczerze.
 +
 +Mocne 8 punktów.
 +
 +Opinia: Capricorn\\
 +02/07/2017
 +\\
 +\\
 +\\
 +\\
 +\\
 +\\
 +\\
 +\\
 +\\
 +
 +----
 +\\
 +Kod kreskowy: 5906591002001((BROWAR AMBER Sp. z o.o. Sp. K., ul. Gregorkiewicza 1, 83-050 Bielkówko.)). Warka do 01.01.2020 r.
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar_3.jpg?​nolink|}}
 +
 +Parametry bez zmian.
 +
 +Piwo mętne. Barwa jasno żółta.
 +
 +Piana obfita, biała, drobna i trwała. Opada powoli do cienkiej warstewki, obecnej aż do końca spożywania;​ trochę oblepia szkło.
 +
 +Nasycenie średnie do dużego.
 +
 +Zapach przeciętnie intensywny i przyjemny. Czuć cytrusy, przyprawy (kolendra), banan i słód.
 +
 +W smaku piwo treściwe i orzeźwiające. Czuć z jednej strony nutę słodyczy, słody, banana, a z drugiej cytrusy i przyprawy (na pewno kolendra, nuta pieprzowa i coś jeszcze - może to ten aframon madagaskarski?​). Do tego nieco kwasku i nuta drożdżowa. Goryczka mocna, taka pieprzowa, długo ciesząca język i podniebienie. Jak dla mnie to piwo bardzo smaczne, dobrze skomponowanie i bardzo dobrze uwarzone.
 +
 +9 punktów.
 +
 +Opinia: j24\\
 +27/10/2019
encyklopedia/piwa/amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:52 (edycja zewnętrzna)