Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
encyklopedia:piwa:amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar [2018/05/04 10:23] |
encyklopedia:piwa:amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar [2019/11/14 12:52] (aktualna) |
||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | ====== Amber - Po Godzinach Saison Na Madagaskar ====== | ||
+ | Browar Amber, Bielkówko, Gregorkiewicza 1, 83-050 Kolbudy. | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:a:amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar.jpg?nolink|}} | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:a:amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar_2.jpg?nolink|}} | ||
+ | |||
+ | //Piwo górnej fermentacji, wielozbożowe, niefiltrowane, pasteryzowane.\\ | ||
+ | \\ | ||
+ | Styl: Saison.\\ | ||
+ | \\ | ||
+ | Edycja limitowana. Uwarzono 200 hektolitrów.\\ | ||
+ | \\ | ||
+ | Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych, słód jasny jęczmienny, słód pszeniczny, słód żytni i orkiszowy; aframon madagaskarski, skórki pomarańczy, chmiele: Citra, Chinook, trawa cytrynowa, skórki cytryny, i bergamotki, kolendra, drożdże górnej fermentacji Wyeast 3711 French Saison.// | ||
+ | |||
+ | Zawartość: alkoholu - 5,1% obj., ekstraktu - 12,1%wag. Warka do 08.12.2017r. | ||
+ | |||
+ | Kolor herbaty z cytryną. Mocno zamglony. Na dnie butelki zebrało się sporo osadu. Po dolaniu, gdy w szklance znalazło się więcej osadów kolor stał się niemal mleczny i jakby gęsty. | ||
+ | |||
+ | Piana biała, wysoka, dość szybko opadła do milimetrowej warstewki. Szkło ubrudziła nieregularnie, choć ubytki zaznaczała wyraźnymi kręgami. | ||
+ | |||
+ | Nasycenie średnie wyższe. Szczypanie w język jest wyczuwalne, ale nie nachalne. | ||
+ | |||
+ | Zapach słodowo - cytrusowy. Cytryna i pomarańcza wiodą prym. Do tego kolendra i bananowe zwieńczenie. Dla mnie jeden z ładniejszych zapachów pszenicznych piw, jakie miałem okazję próbować. | ||
+ | |||
+ | Smak lekko kwaskowy. Banan uzupełniony pomarańczą oraz dobrze skomponowanymi słodami, przy czym nie można o piwie powiedzieć, że jest słodkie. Żyto wchodzące w skład daje przyjemny posmaczek chlebka na podniebieniu. Goryczka niezbyt intensywna, ale trwała. Po dolaniu i ogrzaniu w smaku pojawiło się więcej banana i odrobinę więcej goryczki. | ||
+ | |||
+ | Jestem bardzo mile zaskoczony tym piwkiem. Po pierwsze kompozycja, która się udała wyjątkowo. Po drugie żadnej wodnistości i chemicznych naleciałości. Po trzecie wreszcie kwaskowatość charakterystyczna dla tego rodzaju piw nie była głównym akcentem, ale raczej jego uzupełnieniem. Polecam szczerze. | ||
+ | |||
+ | Mocne 8 punktów. | ||
+ | |||
+ | Opinia: Capricorn\\ | ||
+ | 02/07/2017 | ||
+ | \\ | ||
+ | \\ | ||
+ | \\ | ||
+ | \\ | ||
+ | \\ | ||
+ | \\ | ||
+ | \\ | ||
+ | \\ | ||
+ | \\ | ||
+ | |||
+ | ---- | ||
+ | \\ | ||
+ | Kod kreskowy: 5906591002001((BROWAR AMBER Sp. z o.o. Sp. K., ul. Gregorkiewicza 1, 83-050 Bielkówko.)). Warka do 01.01.2020 r. | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:a:amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar_3.jpg?nolink|}} | ||
+ | |||
+ | Parametry bez zmian. | ||
+ | |||
+ | Piwo mętne. Barwa jasno żółta. | ||
+ | |||
+ | Piana obfita, biała, drobna i trwała. Opada powoli do cienkiej warstewki, obecnej aż do końca spożywania; trochę oblepia szkło. | ||
+ | |||
+ | Nasycenie średnie do dużego. | ||
+ | |||
+ | Zapach przeciętnie intensywny i przyjemny. Czuć cytrusy, przyprawy (kolendra), banan i słód. | ||
+ | |||
+ | W smaku piwo treściwe i orzeźwiające. Czuć z jednej strony nutę słodyczy, słody, banana, a z drugiej cytrusy i przyprawy (na pewno kolendra, nuta pieprzowa i coś jeszcze - może to ten aframon madagaskarski?). Do tego nieco kwasku i nuta drożdżowa. Goryczka mocna, taka pieprzowa, długo ciesząca język i podniebienie. Jak dla mnie to piwo bardzo smaczne, dobrze skomponowanie i bardzo dobrze uwarzone. | ||
+ | |||
+ | 9 punktów. | ||
+ | |||
+ | Opinia: j24\\ | ||
+ | 27/10/2019 |