Amarillo

Brouwerij de Molen – Holandia

Amarillo to nazwa odmiany chmielu, który odkryła Virgil Gamache Farms Inc. na jednym z ichnich pól w stanie Waszyngton. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych gatunków chmielu, których kłącza mogą być nabywane i rozprzestrzeniane, Amarillo jest uprawiane wyłącznie przez wspomnianą firmę. Również nazwa została zastrzeżona.

Skład: woda, słody jasne i karmelowe, chmiele: Sladek, Saaz (goryczkowe), Amarillo (chmielenie na zimno), drożdże (górna fermentacja); alk. 9,2% alk.; nasycenie niskie; EBU: 60 piwo niepasteryzowane;

Piwo mętne, barwy miedzianej z czapką, na którą szkoda klawiatury. Zapach wybitnie Amarillo – mocna woń cytrusów zmieszana z kwiatami, odrobiną żywiczki i karmelowo-słodowym podkładem. Smak to również mieszanka karmelu, cytrusów, żywiczki i przyjemnej, dość długo tańczącej na języku goryczki. Występuje przy tym subtelny efekt znieczulający.

9 punktów.

Opinia: Wojciechus
15/06/2012

encyklopedia/piwa/amarillo.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)