Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

encyklopedia:piwa:alternatywa_52_ciemna_pszenica [2018/11/11 07:09]
encyklopedia:piwa:alternatywa_52_ciemna_pszenica [2019/11/14 12:52] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Alternatywa - 5#2 Ciemna Pszenica ======
  
 +Uwarzono w Alternatywa,​ Ruda Śląska.
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​alternatywa_52_ciemna_pszenica.jpg?​nolink|}}
 +
 +Ciemne piwo pszeniczne. Pasteryzowane,​ niefiltrowane.
 +
 +Składniki: woda, słód pszeniczny jasny, słód jęczmienny (monachijski,​ karmelowy 120, melanoidynowy),​ pszenica prażona, chmiel lubelski, drożdże FM 41.
 +
 +Zawartość alkoholu: 4,0% obj., ekstraktu: 12° Plato. Warka do 04.02.2019r.
 +
 +Barwa brunatna, niemal czarna. Na załamaniach szkła widać, że piwo jest silnie mętne. Na dnie butelki zebrało się sporo osadu.
 +
 +Piana beżowa, dość wysoka. Szybko opada do niewielkiej,​ ale trwałej kołderki. Minimalnymi plamkami ubrudziła szkło
 +
 +Nasycenie średnie niższe.
 +
 +Zapach karmelu, lekkiego kwasku i jakby wędzonej śliwki.
 +
 +W smaku piwo nie jest słodkie, ale chyba zbyt odważnym byłoby nazwać je wytrawnym. Palonka przepleciona jest kwaskiem i bardzo nieśmiałym słodem. Gdzieś w tle pojawia się znowu wędzona śliwka. Goryczka zgodnie z informacją na etykiecie niewielka, ale jest jakaś dziwna - ma posmak drożdży. Kiedyś próbowałem wychodzonego zacieru i goryczka była bardzo podobna w smaku.
 +Piwo mogłoby być całkiem ciekawe, ale jest niestety jakby rozwodnione. Wytrawność,​ niewielka goryczka, kwasek i te rozwodnienie powoduje, że piwu brakuje jakiegoś wspólnego mianownika.
 +
 +5,5 punktu ode mnie.
 +
 +Opinia: Capricorn\\
 +10/11/2018
encyklopedia/piwa/alternatywa_52_ciemna_pszenica.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:52 (edycja zewnętrzna)