Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

encyklopedia:piwa:alpirsbacher_weizen_hefe_hell [2018/05/04 10:23] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Alpirsbacher Weizen Hefe Hell ======
  
 +Alpirsbacher Klosterbrau,​ Niemcy.
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​alpirsbacher_weizen_hefe_hell.jpg?​nolink|}}
 +
 +Skład: szwarcwaldzka woda browarniana,​ słód pszeniczny, południowoniemiecki słód browarniczy,​ drożdże piwne, naturalny chmiel.
 +
 +Zawartość alkoholu: 5,5%.
 +
 +Barwa cytrynowa, mętna.
 +
 +Piana śnieżnobiała,​ średnia, ale bardzo gęsta. Opadła do cieniutkiej kołderki. Na szkle się nie osadza.
 +
 +Nasycenie umiarkowane.
 +
 +Zapach pszenicznego słodu. Dominują goździki. Banana niewiele. W tle nieco drożdży.
 +
 +Smak owocowy, tu prym wiodą cytrusy. Do tego sporo banana i nieco goździka (ciekawe, że odwrotnie niż w doznaniach aromatycznych). Goryczka minimalna i krótkotrwała,​ tłumiona sporym kwaskiem. Piwo jak dla mnie nieco za wodniste, choć wypić można, ale bez szału.
 +
 +Bardzo słabe 7 punktów.
 +
 +Opinia: Sten\\
 +07/01/2014
encyklopedia/piwa/alpirsbacher_weizen_hefe_hell.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)