Aleksandryja (Александрыя)

OAO „Krynica”, Mińsk, Białoruś.

Piwo jasne pasteryzowane.

Skład: woda, słód piwowarski jęczmienny, jasny, mąka ryżowa, granulat chmielowy, produkty chmielowe.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 13% wag.

Barwa słomkowa.

Piana śnieżnobiała, obfita i stosunkowo gęsta. Szybko zniknęła. Pozostał po niej tylko pierścień i minimalna firanka na szkle.

Nasycenie solidne. Bąbelki mocno pracują zarówno w kuflu, jak i w paszczy.

Zapach intensywnie chmielowy. Słodu niewiele. Wyczuwa się też i ryż - niestety.

Smak na wstępie nieco kwaskowy, przechodzi w słód z odrobiną ryżu. Przez moment pojawiają się owoce z subtelną słodyczą. Goryczka niespecjalnie daje znać o sobie, choć w sumie na podniebieniu się przewija przez czas jakiś. Piwo orzeźwiające. Generalnie wypiłem z smakiem, choć miałem nadzieję, że będzie choć nieco lepsze.

Niemniej jednak 7 punktów się należy.

Opinia: Sten
17/10/2014

encyklopedia/piwa/aleksandryja.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)