Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
encyklopedia:piwa:alebrowar_salty_barbara [2018/05/04 10:23] |
encyklopedia:piwa:alebrowar_salty_barbara [2019/11/14 12:52] (aktualna) |
||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | ====== AleBrowar - Salty Barbara====== | ||
+ | Wyprodukowane dla AleBrowar w Browarze Gościszewo. | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:a:alebrowar_salty_barbara.jpg?nolink|}} | ||
+ | |||
+ | Gose z rabarbarem. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. | ||
+ | |||
+ | Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny, Carared; płatki owsiane; sok z rabarbaru tłoczony na zimno; sól; kolendra; chmiel Hallertauer Tradition; drożdże WLP-029. | ||
+ | |||
+ | Zawartość alkoholu: 4,7% obj., ekstraktu: 12% wag. | ||
+ | |||
+ | Barwa złocista, zamglona. | ||
+ | |||
+ | Piana biała z tych cieńszych. Stosunkowo szybko zredukowała się do porwanej warstewki. Szkła nie oblepiła. | ||
+ | |||
+ | Nasycenie nieduże. | ||
+ | |||
+ | Zapach owocowy z wyczuwalnym rabarbarem. Pojawia się też aromat kiszonej kapusty. W tle nieco kolendry. | ||
+ | |||
+ | Smak w pierwszej chwili mocno słony, by momentalnie przejść w wyrazisty kwasek, choć mało rabarbarowy. Subtelny słód i słabo zaznaczona kolendra. Goryczki brak. Na ustach i w nich długo utrzymuje się sól. Piwo dla koneserów stylu, do których ja się nie zaliczam. Być może w lecie odebrałbym je inaczej. | ||
+ | |||
+ | 5 punktów. | ||
+ | |||
+ | Opinia: Sten\\ | ||
+ | 08/12/2016 |