AleBrowar - Salty Barbara

Wyprodukowane dla AleBrowar w Browarze Gościszewo.

Gose z rabarbarem. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny, Carared; płatki owsiane; sok z rabarbaru tłoczony na zimno; sól; kolendra; chmiel Hallertauer Tradition; drożdże WLP-029.

Zawartość alkoholu: 4,7% obj., ekstraktu: 12% wag.

Barwa złocista, zamglona.

Piana biała z tych cieńszych. Stosunkowo szybko zredukowała się do porwanej warstewki. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie nieduże.

Zapach owocowy z wyczuwalnym rabarbarem. Pojawia się też aromat kiszonej kapusty. W tle nieco kolendry.

Smak w pierwszej chwili mocno słony, by momentalnie przejść w wyrazisty kwasek, choć mało rabarbarowy. Subtelny słód i słabo zaznaczona kolendra. Goryczki brak. Na ustach i w nich długo utrzymuje się sól. Piwo dla koneserów stylu, do których ja się nie zaliczam. Być może w lecie odebrałbym je inaczej.

5 punktów.

Opinia: Sten
08/12/2016

encyklopedia/piwa/alebrowar_salty_barbara.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:52 (edycja zewnętrzna)