Wyprodukowane dla AleBrowar w Browarze Gościszewo.
Gose z rabarbarem. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny, Carared; płatki owsiane; sok z rabarbaru tłoczony na zimno; sól; kolendra; chmiel Hallertauer Tradition; drożdże WLP-029.
Zawartość alkoholu: 4,7% obj., ekstraktu: 12% wag.
Barwa złocista, zamglona.
Piana biała z tych cieńszych. Stosunkowo szybko zredukowała się do porwanej warstewki. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie nieduże.
Zapach owocowy z wyczuwalnym rabarbarem. Pojawia się też aromat kiszonej kapusty. W tle nieco kolendry.
Smak w pierwszej chwili mocno słony, by momentalnie przejść w wyrazisty kwasek, choć mało rabarbarowy. Subtelny słód i słabo zaznaczona kolendra. Goryczki brak. Na ustach i w nich długo utrzymuje się sól. Piwo dla koneserów stylu, do których ja się nie zaliczam. Być może w lecie odebrałbym je inaczej.
5 punktów.
Opinia: Sten
08/12/2016