Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
encyklopedia:piwa:alebrowar_saint_no_more_single_hop_simcoe [2018/05/04 10:23] |
encyklopedia:piwa:alebrowar_saint_no_more_single_hop_simcoe [2019/11/14 12:52] (aktualna) |
||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | ====== AleBrowar - Saint No More Single Hop Simcoe ====== | ||
+ | Browar Gościszewo dla AleBrowar. | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:a:alebrowar_saint_no_more_single_hop_simcoe.jpg?nolink|}} | ||
+ | |||
+ | //"Słyszałem tu i ówdzie plotki o rzekomym imieniu Pani Mikołajowej. Ale chciałbym w tym miejscu, stanowczo i zdecydowanie, zdementować te wierutne bzdury. Mikołaj był, jest i będzie singlem! Jak to pyszne piwo, przyprawione tylko jednym chmielem."// | ||
+ | |||
+ | Skład: woda, słody - pale ale, pszeniczny, wiedeński, Carapils; chmiele - Simcoe; drożdże Safale US-05. | ||
+ | |||
+ | Zawartość alkoholu:6,2%, ekstraktu: 16%, IBU-80. | ||
+ | |||
+ | Barwa starego złota, leciutko mętnawa. | ||
+ | |||
+ | Piana biała, obfita, bardzo gęsta. Opada stosunkowo wolno, zaznaczając na szkle każdy wypity łyk. Do końca pozostała cieniutka kołderka. | ||
+ | |||
+ | Nasycenie z tych niższych. | ||
+ | |||
+ | Zapach przyjemnie cytrusowy z wielce wyraźna żywicą. W tle odrobina nutek kwiatowych. | ||
+ | |||
+ | Smak wielce podobny do aromatu. Są i cytrusy i sporo żywicy, są też nuty kwiatowe. Przez to wszystko próbuje się nieśmiało przebić słód, ale z mizernym efektem. Bardzo przyjemne w spożyciu piwo, choć wydaje mi się, że te 80 IBU to przesada, bo goryczka niby i jest porządna, ale nie aż tak, jak deklaruje producent. | ||
+ | |||
+ | 8 punktów. | ||
+ | |||
+ | Opinia: Sten\\ | ||
+ | 25/12/2013 | ||
+ | |||
+ | ---- | ||
+ | \\ | ||
+ | Tegoroczna edycja piwa. | ||
+ | {{ :encyklopedia:piwa:a:alebrowar_saint_no_more_single_hop_simcoe_2.jpg?nolink|}} | ||
+ | Tym razem się nie rozpiszę, bo w moim przekonaniu doznania zarówno aromatyczne, jak i smakowe są identyczne z tymi, które zapodałem rok temu. Jedyny niuans to dodanie w składzie słodu jęczmiennego zakwaszającego. | ||
+ | Punktację też i owszem podtrzymam. | ||
+ | |||
+ | Opinia: Sten\\ | ||
+ | 26/12/2014 |