Piwo uwarzone kontraktowo przez AleBrowar, Pintę i Piwotekę Narodową w Browarze na Jurze, Zawiercie.
Pepper Pale Ale. Piwo pasteryzowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, wiedeński, zakwaszający; chmiele: Columbus, Chinook, Sorachi Ace; pieprz; kardamon; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 11,5% obj., ekstraktu: 11,5°.
Barwa ciemno-słomkowa, bez mała klarowna.
Piana biała, cieniutka, mimo intensywnego nalewania. Opadła do opaski. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z wyraźnym pieprzem drażniącym nozdrza, nutką kwiatową i muśnięciem chmielu.
Smak z początku słodowy, przechodzi w subtelny kardamon, za którym nie przepadam i znacznie większą dawką pieprzu, który jest wyczuwalny zarówno w przełyku, jak i na ustach. Pojawia się też kwasek kojarzący się z grejpfrutem. Goryczka na średnim poziomie. Ciekawe piwo, ale na kolana nie powala. Jest zwyczajnie dobre.
Zatem 7 punktów.
Opinia: Sten
30/12/2015