Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

encyklopedia:piwa:affligem_blonde [2018/11/02 21:32] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Affligem Blonde ======
  
 +Alken-Maes, Belgia.
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​affligem_blonde.jpg?​nolink|}}
 +
 +Piwo pasteryzowane \\ o podwójnej fermentacji.
 +
 +Zawiera słód jęczmienny.
 +
 +Zawartość alkoholu: 6,8% obj.
 +
 +Barwa złocista, subtelnie mętna. Na dnie flaszki pozostał minimalny osad drożdżowy.
 +
 +Piana biała, bardzo obfita i stosunkowo gęsta. Opada dostojnie do dwu centymetrowej czapy, utrzymującej się do końca. Obficie oblepia szkło.
 +
 +Nasycenie nad wyraz mocne.
 +
 +Zapach świeżych owoców, przywodzi na myśl wino musujące. Po chwili da się wyczuć odrobinę słodu i drożdży.
 +
 +Smak słodowy z wyraźnymi owocami, małą ilością drożdży i całkiem sporą dawką nieprzeszkadzającego przesadnie alkoholu. Pojawia się też trochę kwasku. Finisz goryczkowy, dość intensywny i przełamany subtelną wielce kolendrą. Piwo nie powala. Pije się je w sumie z przyjemnością. Miłośnikom belgijskiej sztuki piwowarskiej powinno podpasować.
 +
 +Jak dla mnie zasłużyło na bardzo mocne 7 punktów.
 +
 +Opinia: Sten\\
 +28/05/2014
 +
 +----
 +\\
 +Kod kreskowy: 5411098730055((BROUWERIJEN ALKEN-MAES N.V., Blarenberglaan 3C - b2, 2800 MECHELEN, Belgia)).
 +
 +Piwo mętnawe. Barwa ciemno złocista. Piana biała, dość obfita, o bąbelkach przeciętnej granulacji. Trwała. Opada powoli do centymetrowej warstwy, obecnej aż do końca spożywania. Pozostają też jej bogate ślady na ściankach kufla. Nasycenie duże. Zapach konkretny, przyjemny i złożony. Czuć słód, owoce, drożdże i w tle alkohol. W smaku piwo wytrawne. Czuć słód, nutę owocową (cytrusy), przyprawy (bardzo wyraźna kolendra), drożdże i alkohol. Ten ostatni jest wyraźny, ale nie nachalny; rozgrzewa wnętrzności. Goryczka wyraźna, współgrająca z alkoholem.\\
 +W sumie piwo smaczne, porządnie skomponowane i uwarzone.
 +
 +8 punktów. ​
 +
 +Opinia: j24\\
 +27/06/2015
encyklopedia/piwa/affligem_blonde.txt · ostatnio zmienione: 2018/11/02 21:32 (edycja zewnętrzna)