Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

encyklopedia:piwa:aecht_schlenkerla_rauchbier_weizen [2018/05/04 10:23] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen ======
  
 +Brauerei Heller, Bamberg - Niemcy;
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​aecht_schlenkerla_rauchbier_weizen.jpg?​nolink|}}
 +
 +Z etykietki możemy dowiedzieć się, że Schlenkerlowski dymny pszeniczniak jest tradycyjną,​ bawarską mieszanką słodu jęczmiennego i pszenicznego,​ przy czym ten pierwszy jest dodatkowo wędzony we własnej słodowni.
 +
 +Skład: woda z browaru, słody pszeniczny i jęczmienny,​ drożdże, chmiel; alk. 5,2% obj.; nasycenie umiarkowane;​
 +
 +Piwo mętne o ciemno-bursztynowej barwie oraz ładnej, kremowej i – co najważniejsze – trwałej pianie. Zapach przede wszystkim słodowo-bananowo-dymny. Bardzo ciekawy. Gdzieś głęboko w tle próbują choć trochę zaznaczyć swoją obecność przyprawy. W smaku piwo zadziwia. Jest cierpkie. Początkowe słodowo-bananowe nuty szybko zostają stłamszone przez dym – pojawia się właśnie owa cierpkość na języku i nieco kwasku.
 +
 +Całość kończy baaaaardzo subtelna goryczka. W sumie uczucia miałem mieszane, ale przyznać muszę, że jest naprawdę nietuzinkowo.
 +
 +Dlatego 9,5 punktu.
 +
 +Opinia: Wojciechus\\
 +16/07/2011
encyklopedia/piwa/aecht_schlenkerla_rauchbier_weizen.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)