Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

encyklopedia:piwa:aecht_schlenkerla_rauchbier_urbock [2018/05/04 10:23] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock ======
  
 +Schlenkerla „Heller-Brau” Trum KG, Bamberg, Niemcy;
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​a:​aecht_schlenkerla_rauchbier_urbock.jpg?​nolink|}}
 +
 +Skład: woda „browarniana”,​ słód jęczmienny,​ chmiel; alk. 6,5% obj.; nasycenie niskie;
 +
 +Z tego co przeczytałem wynika, że Urbock powstaje w tzw. silnym piwnym sezonie (od października do grudnia), ale warzenie zaczyna się już latem. Następnie piwko dojrzewa w baaaardzo starych kamiennych, bamberskich piwnicach. Ponoć miesiącami. Zaś dymny aromat uzyskuje się dzięki wędzeniu drewnem bukowym.
 +
 +Piwo barwy ciemno-herbacianej,​ wpadającej w rubin o niezbyt imponującej,​ beżowej pianie. W zapachu oczywiście króluje ”jej wędzoność”. Ale wystarczy nieco wstrząsnąć szklanicą, by zaraz pojawiły się nuty karmelowo-czekoladowe zmieszane z owocami. Jak dla mnie – bomba. Smak jest również ciekawy. Początkowa,​ intensywna słodowość zostaje przełamana charakterną goryczką. A wszystko to „zanurzone” w dymie. Wydaje mi się, że wyczuwalna jest również taka rozgrzewająca nuta alkoholowa, ale absolutnie nie psuje smaku.
 +
 +Kolejna solidna robota ze Schlenkerli i prawie maks – 9,5 punktu.
 +
 +Opinia: Wojciechus\\
 +15/12/2011
encyklopedia/piwa/aecht_schlenkerla_rauchbier_urbock.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)