Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Schlenkerla „Heller-Brau” Trum KG, Bamberg, Niemcy;

Skład: woda „browarniana”, słód jęczmienny, chmiel; alk. 6,5% obj.; nasycenie niskie;

Z tego co przeczytałem wynika, że Urbock powstaje w tzw. silnym piwnym sezonie (od października do grudnia), ale warzenie zaczyna się już latem. Następnie piwko dojrzewa w baaaardzo starych kamiennych, bamberskich piwnicach. Ponoć miesiącami. Zaś dymny aromat uzyskuje się dzięki wędzeniu drewnem bukowym.

Piwo barwy ciemno-herbacianej, wpadającej w rubin o niezbyt imponującej, beżowej pianie. W zapachu oczywiście króluje ”jej wędzoność”. Ale wystarczy nieco wstrząsnąć szklanicą, by zaraz pojawiły się nuty karmelowo-czekoladowe zmieszane z owocami. Jak dla mnie – bomba. Smak jest również ciekawy. Początkowa, intensywna słodowość zostaje przełamana charakterną goryczką. A wszystko to „zanurzone” w dymie. Wydaje mi się, że wyczuwalna jest również taka rozgrzewająca nuta alkoholowa, ale absolutnie nie psuje smaku.

Kolejna solidna robota ze Schlenkerli i prawie maks – 9,5 punktu.

Opinia: Wojciechus
15/12/2011

encyklopedia/piwa/aecht_schlenkerla_rauchbier_urbock.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)