Absztyfikant - Why So Brut?

Uwarzono przez Absztyfikant w Browarze Czarna Owca, Semlin.

West Coast IPA. Piwo jasne górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słód jęczmienny; cukier; chmiele: Citra, Centennial, Simcoe; drożdże Fermentis Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 6,8% obj., ekstraktu: 15,5% wag. Warka do: 20.04.2019.

Barwa złocista, zamglona.

Piana biała, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do nierównej warstewki. Firankowo osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie średnie.

Zapach ziołowo - ziemisty. Trochę cytrusów i śladowa żywica.

W smaku całkiem podobnie. Dominuje ziemistość. Lekki cytrusowy kwasek przełamany słodyczą. Nieco zleżały słód i ziołowo - żywiczna goryczka, nieco zalegająca na podniebieniu. Pod koniec pojawia się alkohol. W sumie przeciętne piwo. Można wypić i zapomnieć.

5 punktów.

Opinia: Sten
31/01/2019

encyklopedia/piwa/absztyfikant_why_so_brut.txt · ostatnio zmienione: 2019/01/31 19:28 (edycja zewnętrzna)