Absztyfikant Jupikajej 2.0

Uwarzono przez Absztyfikant w Browarze Czarna Owca.

Flaked IPA. Piwo jasne górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, owies, pszenica, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,3% obj., ekstraktu: 14,0% wag. Warka do: 01.12.2017.

Barwa złocista, mętna.

Piana biała dość obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do grubego, centymetrowego, trwałego kożuszka. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie niewielkie.

Zapach owocowy. Tropiki i cytrusy przełamane nutką kwiatową. Spora żywica i niestety trochę zleżałego słodu. Wyczuwa się też odrobinę acetonu.

Smak kwaskowy, cytrusowy. Przechodzi w nie nazbyt przyjemny, nieświeży słód który daje mdławe odczucie, choć może to i zasługa płatków. Goryczka niewielka, ziołowo - żywiczna. Kiepskie bardzo piwo, choć zdawałoby się, że powinno mieć potencjał.

Słabiutkie 4 punkty.

Opinia: Sten
07/09/2017

encyklopedia/piwa/absztyfikant_jupikajej_2_0.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:52 (edycja zewnętrzna)