Uwarzone przez Absztyfikant w Browarze Czarna Owca, Semlin.
Imperial Stout with Cocoa & Tonka Beans. Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, płatki owsiany, płatki pszenne, laktoza, palony jęczmień, chmiel Iunga, ziarno kakaowca, fasola Tonka, drożdże Fermentis Safale US-05.
Zawartość alkoholu: 9,5% obj., ekstraktu: 24,0% wag.
Barwa idealnie czarna, choć przy nalewaniu widoczne są brunatne przebłyski.
Piana brązowa, obfita i bardzo gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Na szkle pozostawiła kilka malutkich plamek.
Nasycenie nieco większe od średniego.
Zapach dość intensywny. Palonka, marcepan, kakao i kokos. Trochę wanilii i fasoli.
Smak słodkawy. sporo wanilii i czekolady mlecznej, kokos i marcepan. Przyjemna palonka i nutka alkoholu przywodząca na myśl porto. Goryczka z palonką i ziółkami. Piwo pomimo parametrów niesamowicie pijalne, a zarazem rozgrzewające. Dobrze, że przetestowałem je w jeden z chłodniejszych ostatnio dni. Jak dla mnie rewelacja.
Mocne 9 punktów.
Opinia: Sten
11/08/2018