Abbaye Notre Dame de Scourmont, Chimay (Belgia), tam jest warzone, natomiast rozlewane do butelek przez S.A. Bieres de Chimay, Baileux (Belgia).
Piwo posiada certyfikat Authentic Trappist Product.
O samym browarze i warzonych przez niego piwach można dowiedzieć się nieco z Wikipedii
W internecie można wyczytać, że jest to piwo typu dubbel. Jest to najstarsze piwo z Chimay - warzone od 1862 roku. Jest to niepasteryzowane piwo górnej fermentacji, które dofermentuje w butelce.
Naklejka importera z kolei podaje informacje:
Piwo jasne o barwie bursztynowej. Górnej fermentacji. Skład: woda, jęczmień, chmiel, drożdże, cukier, przyprawy.
Zawartość alkoholu 7,0%. Ekstraktu 15,5% (informacja z internetu). Podawać w temperaturze +10 - 12 C.
Otwieramy zatem i: Piwo mętne - pływają drobinki drożdży. Barwa brązowo - rubinowa. Piana kremowo - beżowa, drobna, niezbyt trwała; opada równomiernie dość szybko do cienkiej warstewki. Nasycenie duże. Zapach słodu, chmielu; czuć w tle nutę alkoholowo owocową. W smaku piwo konkretne, treściwe. Czuć oprócz słodu i kwasku (szczypania w język - efekt CO2) nutę owocową - jakby śliwkową, okraszoną alkoholem. Smaku dopełnia goryczka - niezbyt mocna, ale przyjemna i trwała. Generalnie piwo smaczne - pije się przyjemnie. Całość dobrze skomponowana. Mankamenty - piana i jak na mój gust za wysokie nasycenie. Powiem tak - piwo bardzo dobre, ale na kolana nie powala.
9 punktów.
Opinia: j24
18/08/2012