V+ [curuba] - Radler

Browar Veltins, Niemcy.

Napój z dodatkiem piwa składający się z 80% piwa i 20% napoju orzeźwiającego o smaku Curuby1).

Składniki: 80% piwa (woda, słód jęczmienny, chmiel), 20% napoju orzeźwiającego (woda, cukier, dwutlenek węgla, aromat Curuby, regulator kwasowości kwas cytrynowy, barwiący ekstrakt roślinny, regulator kwasowości trójsodowa sól kwasu cytrynowego, przeciwutleniacz kwas askorbinowy). Zawartość alkoholu 4,8%

Otwieramy puszkę:

Napój klarowny, gęsty, barwa złota (jak oranżada). Piana biała, średnio obfita, nietrwała; opada szybko do zera. Nasycenie średnie do dużego. Zapach egzotycznego owocu (podobny do kiwi - nie wiem, bo nie kojarzę Curuby) oraz słodu.

W smaku czuć kwasek, słód (nieco w tle), słodkawy posmak egzotycznego owocu, jakby syntetyczne kiwi. Goryczka próbuje się przebić i można ją stwierdzić.

W sumie smakuje jak piwo z nadmiarem syntetycznego soku. 5 punktów w kategorii radlery / piwne wynalazki.

Opinia: j24
17/06/2012

1)
Męczennica miękka (Passiflora mollissima). Więcej w Wikipedii
encyklopedia/inne/v_curuba_radler.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)