Uwarzone przez Browar Wiślany w Browary Regionalne Wąsosz.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód pilzneński, monachijski, drożdże, chmiele Sybilla i Marynka.
Zawartość alkoholu: 4,1% obj., ekstraktu: 9% wag.
Barwa złocista o pomarańczowym odcieniu, mętna.
Piana biała, średnia i stosunkowo gęsta. Zredukowała się do cienkiej, nierównej warstewki zaznaczając na szkle każdy wypity łyk.
Nasycenie sporawe.
Zapach słodowy z niewielkim pieczywem, zielonym jabłkiem i odrobiną chmielu.
W smaku prym wiedzie słód z wyraźnym pieczywem. Niewielki kwasek i intensywna, wyrazista goryczka o ziołowo – trawiastym posmaczku. Zważywszy, że to tylko „dziewiątka”, jest to nad wyraz dobre i orzeźwiające piwo w sam raz na upalne dni.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
15/04/2016