Browar Hajer Bieruń, uwarzone w Śląskim Browarze Rzemieślniczym Reden, Świętochłowice.
American Amber Ale. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i niepasteryzowane.
„Hica - po śląsku upał, skwar, żar. To tysz jest taki stan, kiery mosz pod łachami jak frela robi Ci haja i hajcuje sie od łepy aż do krziża. Siednij se i wypij nowe piwo od Hajerów, a łoboczysz że ugasi nojwinkszo fojerka.”
Skład: woda; słody: Pale Ale, Caraamber, wędzony, pszeniczny; drożdże US-05; chmiele: Nugget, Progress, Mosaic.
Zawartość alkoholu: 5%, ekstraktu: 13%, IBU-37.
Barwa bursztynowa, wpadająca w miedzianą, mętna.
Piana ciemnokremowa, dość obfita i gęsta. Do końca utrzymała się dwucentymetrowa warstwa. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie nieco większe niż średnie.
Zapach cytrusowy z wyraźną pomarańczą. Pojawia się też żywica i spora wędzonka.
Smak cytrusowo - żywiczny. Nieco słodu z delikatnym pieczywem. Wędzonka nieco mniej wyczuwalna, jak w aromacie, ale wraz ze wzrostem temperatury piwa, staje się intensywniejsza. Pod koniec pojawia się też nieco karmelu. Na finiszu spora dawka intensywnej, ziołowo - żywicznej goryczki. Bardzo dobre piwo, cudownie orzeźwiające.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
06/11/2015